lauantai 26. joulukuuta 2009

Hyvää Joulua!

Lämminhenkiset ja rauhalliset jouluhetket on vietetty isovanhempien luona, ja joulunvietto jatkuu rauhallisissa merkeissä. Suussasulavien jouluherkkujen jälkeen (sitten kun taas jaksettiin ajatellakaan syömistä) joulukahvin kanssa oli tarjolla lumipallokakkua, joita tuli tehtyä iso ja pieni versio, vietäviksi kahteen eri paikkaan. Isompi jäi kuvaamatta, mutta tässä "kopio" minikoossa :)


Tästä pitäisi olla läpileikkauskuva, sillä juju on ehdottomasti sisällössä! Kakussa on suklaakääretorttupohja, josta muotoiltiin kupolinmalliseen vuokaan kakulle reunat. Täytteessä on mm. turkkilaista jogurttia, valkosuklaata ja kermaa liivatelehdin hyydytettynä. Lyhyen hyydyttämisen jälkeen täytteen päälle tuli vielä vadelmia hillolla höystettynä ja lopuksi vielä torttupohjan pala "kanneksi". Päällisessä on suolatonta voita, tomusokeria, valkosuklaata ja kermaa ja sen päällä vielä valkosuklaarouhetta.. Ohoh, kuulostaapa tuhdilta näin kirjattuna! Mutta lopputulos oli herkullinen, eikä ollenkaan liian makea tai raskas. Koristeena mummilan punaisia viinimarjoja sekä ensimmäinen sokerimassaruusuni :) Tämä kakku oli tosiaan pieni, läpimitta oli arviolta n. 15cm. Hyvin taisi riittää kuitenkin!

Herkullista ja kaunista joulunpyhien jatkoa kaikille!

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

3-vuotis synttärit

Nyt on toivuttu ja leivottu taas rankasti! Toinen kullannupuistani, Neiti Uhmaiäkäs, saavutti viikko sitten 3 vuoden iän ja tätä merkittävää tapahtumaa juhlittiin viime viikonloppuna. Lauantaina saimme vieraaksemme "mummit ja kummit" eli lähimpiä sukulaisia, sunnuntaiksi oli kutsuttu kavereita. Harmiksemme loppujen lopuksi sunnuntain kutsuvieraat ilmoittivat yksi toisensa perään joutuvansa jättämään juhlat väliin syystä tai toisesta.. Niinpä juhlimme sitten sunnuntaina oman perheen kesken. Juhlapöytään oli katettu kinkku-salamivoileipäkakkua, lohipiirasia, jauhelihapizzapannaria, vaaleita pipareita, hevonsenkenkä-pikkuleipiä, "tuunattuja" kukkapikkuleipiä sekä tietysti täytekakku. Teemana oli tämän vuoden synttäreissä hepat ja ponit, ne kun ovat tällä hetkellä kovasti Uhmaiäkkään mieleen :) Tässä vielä kuvasaldoa tarjoiluista, joita sitten olikin varattu vähän turhan paljon...


Kinkku-salamivoileipäkakku, ohje Ulla Svenskin kirjasta Lempileivonnaiset. Tosin tein kakusta vähän reilumman kuin ohjeessa oli. Herkkua, herkkua!

Pizzapannari, jossa täytteenä jauhelihaa, sipulia, kirsikkatomaatteja ja päällä mozzarellaa.


Lohipiiraset, täytteessä lämminsavulohta, tilliä, sipulia ja kermaa + munaa. Samoja, joita olen tehnyt vähän aikaisemminkin.

Perinteiset hevosenkengät. Todella helppotekoinen, munaton taikina ja erittäin maukas lopputulos. Suklaa kruunaa herkun :)

Vaaleita pipareita peruspikkuleipätaikinasta (sokeria, voita, munaa, jauhoja, soodaa ja pikkuinen ripaus kanelia). Päällä pikeeri, ruskeassa pikeerissä väriaineena käytetty kaakaojauhetta.

Samoja vaaleita pipareita. Kolmospipareissa pikeerissä käytetty mansikkatomusokeria.

Kaupan hyllystä kukkapikkuleipiä, jotka tuunasimme Uhmaiäkkään kanssa omannäköisiksi (isin mielestä ylimakean näköisiksi..) lisäilemällä namuja keskustaksi.

Ja kaiken kruununa pinkki ponikakku. Tosin muotoiluvaiheessa ristin kakun jo Kössiksi - jos joku muistaa jostain 80-luvulta lastenohjelmaa Kössi Kenguru, niin tämä näytti ihan siltä Kösältä ennen kuorrutuksia :) Kakku on muotoiltu kahdesta pyöreästä, kupolinmallisesta vaaleasta kakkupohjasta. Kostukkeena käytin mansikkamehua, välissä on banaania, mansikkaa, hitunen mansikkahilloa, ja lemon curdilla sekä rahkalla maustettua flora vispiä. Päällä on flora vispiä rahkalla jämäköitettynä sekä karkkikoristeet ja vähän kimaltelevia sokerirakeita.
Siinäpä synttäritouhotukset! Ensi viikolla on sitten jo joulu. Tänään teimme lasten kanssa joulupiparit - pienen taikinallisen verran oravia, kettuja, etanoita, siilejä.. Piparintuoksuista ja tunnelmallista joulun aikaa!