Loppukesästä tuli kokeiltua useampaakin erilaista omenapiirakkareseptiä ja taisin löytää lempparini. Resepti on peräisin kirjasta "Leivonnaisten helmiä Vanhasta Porvoosta" (Airi Kallio); todella ihastuttava ja hurmaavan kaunis kirja! Piirakka on kirjassa nimellä Hunajainen omenakakku. Ihastuin suuresti helposti leivottavaan ja lopputulokseltaan maukkaaseen ja rapeanpehmeään pohjaan sekä täyteläiseen päälliseen, josta tosin löytyy myös vähän pähkinää purtavaksi ;)
Hunajainen omenakakku
Pohja:
100 g voita
50 g sokeria
2 rkl hunajaa
150 g vehnäjauhoja
100 g voita
50 g sokeria
2 rkl hunajaa
150 g vehnäjauhoja
n. 500 g omenalohkoja
1 rkl kanelia
1 rkl kanelia
50 g hunajaa (/loraus)
Päällinen:
75 g voita
70 g sokeria
70 g hunajaa (/loraus)
2 munaa
70 g mantelirouhetta
70 g kaurahiutaleita
Päällinen:
75 g voita
70 g sokeria
70 g hunajaa (/loraus)
2 munaa
70 g mantelirouhetta
70 g kaurahiutaleita
Sekoita pohjan rasva, sokeri, hunaja ja jauhot tasaiseksi taikinaksi.
Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä taikinapohjan päälle omenalohkot, ripota niille kanelia ja valuta lopuksi päälle hunajaa.
Vaahdota päällyksen rasva, sokeri ja hunaja.
Vatkaa munat joukkoon. Lisää mantelirouhe ja kaurahiutaleet.
Levitä seos vuokaan omenoiden päälle ja paista 175 asteessa n. tunti.
Tarjoa vaniljavaahdon-, kastikkeen- tai jäätelön kera.
Tässä on siis alkuperäinen ohje, mutta itse olen vähentänyt joitain määriä, esim. hunajan kohdalla ja sen tilalla olen käyttänyt rommisiirappia tai vanilja- ja kanelisiirappia, jotka ovat sopineet upeasti kokonaisuuteen. Mantelirouheen vähensin toisella kerralla puoleen, samoin kaurahiutaleiden määrää vähensin jonkin verran. Alkuperäisen ohjeen mukaan kaiken huipuksi voisi tehdä vielä toscan, mutta omaan makuun se on jo liikaa, vaikka sokerihiiri olenkin ;) Itse tyydyin ripottelemaan pinnalle mantelilastuja ja hieman kookoslastuja ja hyvin sopivat nekin.
Mukavaa tulevaa viikkoa!
Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä taikinapohjan päälle omenalohkot, ripota niille kanelia ja valuta lopuksi päälle hunajaa.
Vaahdota päällyksen rasva, sokeri ja hunaja.
Vatkaa munat joukkoon. Lisää mantelirouhe ja kaurahiutaleet.
Levitä seos vuokaan omenoiden päälle ja paista 175 asteessa n. tunti.
Tarjoa vaniljavaahdon-, kastikkeen- tai jäätelön kera.
Tässä on siis alkuperäinen ohje, mutta itse olen vähentänyt joitain määriä, esim. hunajan kohdalla ja sen tilalla olen käyttänyt rommisiirappia tai vanilja- ja kanelisiirappia, jotka ovat sopineet upeasti kokonaisuuteen. Mantelirouheen vähensin toisella kerralla puoleen, samoin kaurahiutaleiden määrää vähensin jonkin verran. Alkuperäisen ohjeen mukaan kaiken huipuksi voisi tehdä vielä toscan, mutta omaan makuun se on jo liikaa, vaikka sokerihiiri olenkin ;) Itse tyydyin ripottelemaan pinnalle mantelilastuja ja hieman kookoslastuja ja hyvin sopivat nekin.
Mukavaa tulevaa viikkoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti